GroenLinks: Luisteren en wijsheid nodig bij Mountainbike-route
GroenLinks Zuidhorn stelt voor om alternatieven te onderzoeken voor de Mountainbike-route in het Johan Smitpark en het Waterpark. Een besluit nu vóór de Moutainbike in de parken zal zeer waarschijnlijk leiden tot allerlei procedures met bezwaren en dus uitstel. Daar wordt niemand mee geholpen.
GroenLinks-fractievoorzitter Klaas-Wybo van der Hoek: “Een besluit nu vóór de Moutainbike in de parken leidt –als we de geluiden goed beluisteren- tot allerlei lange procedures met bezwaren en dus uitstel. We luisteren dan ook niet goed naar de kritische tegengeluiden.
Met zo’n besluit nu, komt dus de oplossing beslist niet dichterbij. Zo’n besluit zal de voor- en tegenstanders verder uit elkaar drijven. Daar wordt niemand gelukkig van. Dus dat is niet wijs. Voor iedereen is het veel verstandiger en wijzer eerst te kijken naar andere oplossingen. Dat is ook logisch, omdat de gemeenteraad maar één mogelijkheid heeft laten uitzoeken.
De sfeer rond de Mountainbike-route is gespannen en haast on-Zuidhorns. Het is jammer dat er in deze sfeer een besluit genomen moet worden over de Mountainbike-route in het Johan Smitpark en het Waterpark van Zuidhorn. Die sfeer vraagt niet om een verscherping, maar om rust en wijsheid.
Het initiatief van een aantal inwoners voor een Mountainbike-route is op zich erg aardig. Zij hebben er bewonderenswaardig hard aan gewerkt. Alleen de voorgestelde route in de parken blijkt nogal wat bezwaren te hebben. Verschillende gebruikers van de parken maken zich zorgen over de veiligheid, vooral voor kwetsbare groepen als ouderen, mensen met een beperking en ouders met kinderen. Daarnaast is er nog onvoldoende duidelijk over de effecten op de flora en fauna. Het plan staat in ieder geval nogal op gespannen voet met het groenbeleid van de gemeente.
Waar het Moutainbikeplan begon als het fietsen door de ruige stukken van het Johan Smitpark, is het uitgegroeid tot een behoorlijk professionele track. Er is verharding van betongranulaat nodig, het gaat om twee parken en ook over de bestaande paden.
We moeten teruggaan naar de oorspronkelijke bedoelingen. Er dienen nog de nodige zaken uitgewerkt te worden. Bovendien is er dus veel maatschappelijke tegenstand.
GroenLinks stelt daarom voor om alternatieven te onderzoeken op andere locaties of in de vorm van een route die beter tegemoetkomt aan de bezwaren. Laten we dit direct zo veel mogelijk doen in samenspraak met de initiatiefnemers en degenen die bezwaren hebben geuit. GroenLinks wil dat de gemeente in de nieuwe verkenning van alternatieven zelf het voortouw neemt, vooral om niet nog meer van de initiatiefnemers te vergen.
Het moet toch mogelijk zijn om in een dorp als Zuidhorn met 7500 inwoners te komen tot een plan waarbij mountainbikers hun sport naar wens en met plezier kunnen beoefenen zonder dat dit tot onoverkomelijke bezwaren leidt bij een grote groep inwoners?Zoals we de Zuidhorners kennen, hebben we er vertrouwen in dat dat gaat lukken.”
GroenLinks heeft een amendement ingediend waarin het college opgedragen wordt alternatievben te onderzoeken.
De fractie van GroenLinks in de gemeenteraad van Zuidhorn: “Goed is het vast te stellen dat we de inwoners, de kiezers meer leveren dan in het Bestuursakkoord beloofd is. We leveren zelfs een toegift.” Dit bracht de fractie naar voren in de Algemene beschouwingen bij de Voorjaarsnota (juli 2017). Verder stelde de fractie: "Natuurlijk zou GroenLinks met meer zetels meer van haar verkiezingsprogramma waarmaken - het Bestuursakkoord is en blijft een compromis op veel punten-, maar we kunnen ons er nog steeds vodioende in herkennen. Wel stellen we voor een toegift te geven aan de inwoners van onze dorpen. Daarvoor hebben wij met enkele andere fracties een initiatiefvoorstel met de titel de Toegift ontwikkeld. Dorpen krijgen de gelegenheid zich goed voor te bereiden op de nieuwe gemeenten." De fractie diende het initiatiefvoorstel voor dorpen in (samen met CDA en CU). Ze kreeg ook twee moties aangenomen: een over gasloos en energieneutraal bouwen (samen met CDA en CU) en een over meer bewegen en sport. Een motie van GroenLinks om meer duidelijkheid over de keuzen die gemaakt worden door het college, kreeg helaas geen steun.
ALLE GOEDS IN 2018
Beste lezers, aan het begin van dit jaar wil ik jullie allemaal een goed 2018 toewensen. In het afgelopen jaar hebben we in ons gemeentebestuur van heel dichtbij ervaren hoe kwetsbaar voorspoed en geluk zijn. Ik heb in burgemeester Bert Swart een goede collega en fijne vriend verloren. Als ik daarop terugkijk, dan realiseer ik me hoe alledaags het is dat mensen ziek worden en overlijden. Het staat ons allemaal te wachten, de één vroeger, misschien tragischer, dan de ander. Dit besef is een opdracht om ons leven zo goed als we kunnen samen te leven. We zijn bevoorrecht dat we dit in onze gemeente en in verbondenheid met de collega's in het Westerkwartier goed hebben kunnen doen.
Het is noodzakelijk en ook goed dat we nieuwe stappen zetten. Onze nieuwe waarnemend burgemeester Greetje de Vries levert daaraan een belangrijke bijdrage. Het vertrouwen is er al na een goede twee maanden en ik zie het van dag tot dag groeien.
In 2018 gaan we op weg naar de nieuwe gemeente Westerkwartier. Een geweldige stap voor de medewerkers van de gemeenten en voor de bestuurders. Soms schrik ik weleens van de gedachte aan een gemeente van 62.000 inwoners op een oppervlakte van 350 km2. Het zal veel van ons vragen om ook in die omvang de verbinding met onze inwoners, de verenigingen en de dorpen te behouden en te versterken. Gelukkig wordt er goed nagedacht over de manier waarop we de menselijke maat in het Westerkwartier kunnen behouden. De keuze voor een organisatie die zich richt op de inwoners en niet op een nieuw gemeentehuis is principieel. Er zullen nog lastige keuzes genoeg gemaakt moeten worden en ook hier zal leren met vallen en opstaan gaan, maar deze keuze geeft vertrouwen.
Henk Bakker, 2 januari 2018
Wethouder GroenLinks
Henk Bakker (Briltil)
Fractie GroenLinks
Klaas-Wybo van der Hoek (Grijpskerk)
Alex Temmingh (Aduard)
Michiel Pellenbarg (Zuidhorn)
Het afdelingsbestuur van GroenLinks Zuidhorn is aanspreekpunt voor lokale leden. Het bestuur brengt geregeld - in nauwe samenwerking met de fractie - nieuwsbrieven uit voor leden en sympathisanten, draagt zorg voor activiteiten (m.n. tijdens verkiezingscampagnes), organiseert ledenvergaderingen en houdt natuurlijk zicht op de in- en uitgaven van de afdeling. Ook onderhoudt het bestuur contacten binnen de gemeente Zuidhorn en met collega's uit andere gemeentes, provincie en landelijk van GroenLinks.
De bestuursleden zijn te bereiken via e-mail.
Het bestuur
Arie van Wijk (Aduard) - voorzitter
Jessica Koetsier-Zweers (Zuidhorn) - secretaris
Ben Kunst (Zuidhorn) - penningmeester
Hilda Hoekstra (Noordhorn)
Dries Posthumus (Zuidhorn)